VENSTRE OG POSISJONER!

Nesodden Venstre ”taktikket” seg ut av posisjoner

Venstres opptreden i forbindelse med allianser når det nye kommunestyret på Nesodden skulle konstituere seg, har vært et lærestykke i å lure seg selv.

I utgangspunktet var det et ønske mellom SV og småpartiene om å gå sammen, fordi vi hadde et nytt flertall i forhold til H, Ap og Frp som stort sett har opptrådt som en blokk i forrige periode. På det første forhandlingsmøtet 16.9. var det mange diskusjoner om hva slags posisjoner man kunne ønske seg, men det ble lagt på is å prøve å bli enig om noen politisk minimumsplattform, spesielt fordi Venstre ikke ønsket (verken miljø, arealplan, boligutbyggingstakt – for å nevne noen mulige temaer). Søndagen etter ble vi enige om å fortsette samtalene, og var i alle fall enige om utvalgsstrukturen vi ville ha for neste periode, en grov fordeling av verv i de ulike utvalgene, og at ingen av oss skulle ha møter med andre partier før vårt valgtekniske samarbeid var ferdig avklart.

Stor var vår forundring da vi i kommunestyremøte uka etter opplever at Venstres representant (vara Anne Berit Smørås) konsekvent stemmer sammen med Ap/H/Frp – også i spørsmålene om utvalgenes struktur og størrelse.

Når vi så skal ha nytt møte kan ikke Venstre stille før de har hatt medlemsmøte. Hva dette medlemsmøtet diskuterte av taktikk og strategi vet ikke vi, men da vi møttes 9. oktober stilte Venstre med ultimatum om et prinsipp om at ingen kunne sitte både i formannskap og som utvalgsleder. Dette førte til at de forlot oss, og i stedet ville ha samarbeid med Høyre og/eller Arbeiderpartiet.

Nå endte det jo opp med at Arbeiderpartiet ble enige med vår ”fraksjon” om et valgteknisk samarbeid som gir alle våre partier god uttelling, mens Venstre endte med å bli helt isolert - ikke fikk de plass i formannskapet, og kun to utvalgsmedlemmer (planutvalg og kultur og næring).

Når man skal løpe mellom den ene og den andre og den tredje, og samtidig tror (tydeligvis i ”god” Sponheimånd) at man er politikkens navle og kan stille ultimatum i øst og vest – ja da ender det med knall og fall. Hva Venstre vil stå for POLITISK i denne perioden, er vi spent på, men vi håper de takler det bedre enn taktikkeriet sitt.

Eivind Reiersen
Rødt Nesodden

Til toppen

Tilbake til Meninger