OM Å FALLE FOR EGET GREP

I følge Østlandssendingen 27.5. avviste kommunestyret kravet om folkeavstemning om rådgivende ordførervalg på feil premisser. De intervjuer statssekretær Dag H Sandbakken i Kommunaldepartementet, som sier at en slik folkeavstemning ikke er i strid med valgloven. Og de henviser til kommuneadvokaten i Nesodden som sier at 10%-regelen er bindende for kommunestyret.

Mest treffende er antakelig kommentarene fra Østlandssendingens egen nyhetssjef, Bjørnar Brekken. Han sier bl.a.: "Christian Hintze Holm er så populær at de andre politikerne er livredde for at han skal få fire nye år med klubba. Så redde er de, eller mer korrekt H, FrP, Ap og V, at de bryter, eller i alle fall tøyer kraftig, sine egne regler, og sier nei til kravet om at folket, innbyggerne, også i år skal få si sin mening om hvem som skal være ordfører i kommunen."

Men det er ikke nok med at de tyr til brudd med eget reglement - det vil også virke mot dem, tror Brekken: "Begrunnelsen for å si nei er i beste fall dårlig, i verste fall viser den solid forakt for velgerne og dermed sine oppdragsgivere. ... Ved å tråkke på lokaldemokratiet så ettertrykkelig, blir jeg overrasket dersom ikke de partiene (H, Frp, Ap og V) i går sørget for at SV fortsatt blir det største partiet i kommunen. Og det er jo ganske vanlig at det største partiet har ordføreren. Dermed blir det de er så redd for gjennomført, takket være dem selv."

Demokrati er en vanskelig øvelse, og når Fylkesmannen nå også kobles inn, går vi spennende tider i møte. Skal dette knappe flertallet fremdeles få tøye egne lover og regler slik de finner det for godt? Er det ikke på tide at velgerne sier nei til dette fusket?

Eivind Reiersen
Rødt Nesodden

Til toppen

Tilbake til Meninger